Odborná spolupráce: Ing. Josef Brettschneider

Osoby pobývající na území České republiky mají právo na poskytování informací o opatřeních k zabezpečení ochrany obyvatelstva a na poskytnutí in­struktáží a školení ke své činnosti při mimořádných událostech [4].  Tyto informace jsou základní náplní preventivně výchovné činnosti realizované orgány veřejné správy, podniky, občanskými sdruženími, médií a dalšími institucemi.

Obsahové zaměření a formy preventivně výchovné činnosti na úsecích požární ochrany a ochrany obyvatelstva vychází ze současných právních předpisů a z potřeby dosažení znalostí a dovedností obyvatelstva k jeho chování při vzniku mimořádných událostí. Povinnost v této oblasti přísluší zejména [4]:

  • Hasičskému záchrannému sboru ČR,
  • obecním úřadům,
  • a právnickým a podnikajícím fyzickým osobám.

Hasičský záchranný sbor ČR stanoví obsahové zaměření preventivně výchovné činnosti. Obsahem jsou například tato témata:

  • zdroje a místa nebezpečí vzniku mimořádných událostí, opatření, která jsou připravená k záchraně a ochraně zdraví, života a majetku,
  • varování, čísla tísňového volání,
  • poskytování informací jak předcházet požárům,
  • používání hasicích přístrojů,
  • chování při různých druzích mimořádných událostí (povodeň, požár, únik nebezpečných látek apod.).

Hasičský záchranný sbor k tomu využívá internet, rozhlasové a televizní vysílání a tisk. Spolupracuje s občanskými sdruženími, vydává propagační materiály, účastní se na výstavách a veřejných akcích. K vyhledávaným akcím patří např. Dny otevřených dveří na požárních stanicích HZS a soutěže v požárním sportu.

Obecní úřad využívá místní možnosti informování obyvatelstva  jako jsou internetové stránky obcí, vlastní tiskoviny, místní rozhlasové vysílání nebo vysílání místní kabelové televize, popř. úřední deska obecního úřadu. K vyhledávaným akcím patří např. Dny otevřených dveří na požárních stanicích jednotek sboru dobrovolných hasičů obce, soutěže dobrovolných hasičů, akce pořádané pro děti základních, popř. středních škol v rámci výuky tématiky „Ochrana člověka za mimořádných událostí“, výtvarné soutěže jako „Požární ochrana očima dětí“ a jiné akce pořádané ve spolupráci s místními organizacemi občanských sdružení.


Předchozí Následující