Obsahem preventivně výchovné činnosti k tomuto tématu jsou základní pojmy z oblasti varování (varovný signál a tísňová informace), dále zásady a způsoby varování v případě ohrožení a činnost obyvatelstva po vyhlášení varovného signálu.

Vhodné zdroje pro přípravu instruktora (lektora)

  • Příručka pro přípravu techniků ochrany obyvatelstva, kapitola „Varování“ [65] nebo [66],
  • webové stránky s uvedením letáků:“Varování obyvatelstva“, „Varování v případě ohrožení“ [63],
  • Video „Štěstí přeje připraveným“ vydané MV- GŘ HZS ČR v roce 2007 nebo 2008, kapitola „Varovný signál“.

PŘÍKLADY

a) Letáky

Na internetových stránkách hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje [63] jsou přístupné letáky “Varování obyvatelstva“, „Varování v případě ohrožení“.

b) Informace na vývěsce „Když zahouká siréna“

Pro varování obyvatelstva při hrozbě nebo vzniku mimořádné události je na celém území České republiky zaveden jeden varovný signál „VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA“.

Signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin, který je zpravidla třikrát opakován v tříminutových intervalech. U některých typů elektronických sirén (tzv. mluvících) je možno, po ukončení tónu sirény, ještě slyšet tísňovou informaci (mluvený záznam), který přesněji informuje, o jakou událost se jedná společně s pokyny o žádoucím chování obyvatelstva (Nebezpečí zátopové vlny, Chemická havárie, Radiační havárie).

K ověřování provozuschopnosti systému varování je prováděna každou první středu v měsíci vždy ve 12 hodin akustická zkouška sirén. Při zkoušce zazní trvalý tón sirény v délce 140 sekund. U mluvících sirén před signálem i po jeho ukončení zazní informace o tom, že se jedná o zkoušku sirén.

V Moravskoslezském kraji je varovný signál spouštěn z Integrovaného bezpečnostního centra, které má sídlo v Ostravě. Prostřednictvím tohoto centra lze dálkově ovládat sirény a místní rozhlasy na území celého kraje. Samozřejmostí je možnost spustit sirény i místním ovládáním v obci.

Pokud dojde k vyhlášení varovného signálu „VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA“, vždy platí obecná zásada, a to nepodceňovat vzniklou situaci a snažit se získat další informace poslechem rozhlasových a televizních, především Českého rozhlasu a České televize.

 


Předchozí Následující