Odborný poradce Danuše Kratochvílová     

Osoby pobývající na území České republiky mají právo na poskytování informací o opatřeních k zabezpečení ochrany obyvatelstva a na poskytnutí in­struktáží a školení ke své činnosti při mimořádných událostech [5].

Tyto informace jsou základní náplní preventivně výchovné činnosti realizované orgány veřejné správy, podniky, občanskými sdruženími, médií a dalšími institucemi.

Obsahové zaměření a formy preventivně výchovné činnosti na úsecích požární ochrany a ochrany obyvatelstva vychází ze současných právních předpisů a z potřeby dosažení znalostí a dovedností obyvatelstva k jeho chování při vzniku mimořádných událostí. Povinnost v této oblasti přísluší zejména [5]:

  • Hasičskému záchrannému sboru ČR,
  • obecním úřadům,
  • právnickým a podnikajícím fyzickým osobám.

Hasičský záchranný sbor ČR stanoví obsahové zaměření preventivně výchovné činnosti. Obsahem jsou například tato témata:

  • zdroje a místa nebezpečí vzniku mimořádných událostí, opatření, která jsou připravená k záchraně a ochraně zdraví, života a majetku,
  • varování, čísla tísňového volání,
  • poskytování informací jak předcházet požárům,
  • používání hasicích přístrojů,
  • chování při různých druzích mimořádných událostí (povodeň, požár, únik nebezpečných látek apod.).

Obecní úřad využívá místní možnosti informování obyvatelstva  jako jsou internetové stránky obcí, vlastní tiskoviny, místní rozhlasové vysílání nebo vysílání místní kabelové televize, popř. úřední desku obecního úřadu. K vyhledávaným akcím patří např. Dny otevřených dveří na požárních stanicích jednotek sboru dobrovolných hasičů obce, soutěže dobrovolných hasičů, akce pořádané pro děti základních, popř. středních škol v rámci výuky tématiky „Ochrana člověka za mimořádných událostí“, výtvarné soutěže jako „Požární ochrana očima dětí“ a jiné akce pořádané ve spolupráci s místními organizacemi občanských sdružení.

Plnění úkolů na úseku preventivně výchovné činnosti zajišťují tzv. koordinátoři preventivně výchovné činnosti.

  • Celostátní koordinátor preventivně výchovné činnosti (zástupce MV-GŘ HZS ČR) spolupracuje zejména se správními úřady a neziskovými organizacemi, s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy při realizaci výuky tématiky ochrany člověka za mimořádných událostí na základních a středních školách, podílí se na zpracování zásad přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci, upřesňuje obsah a zaměření této přípravy, ve spolupráci s administrátorem webových stránek generálního ředitelství zveřejňuje informace o preventivně výchovné činnosti HZS ČR a tyto stránky pravidelně aktualizuje.
  • Koordinátor preventivně výchovné činnosti kraje (zástupce HZS kraje) spolupracuje s  obcemi, dalšími institucemi a neziskovými organizacemi v rámci kraje, koordinuje činnost HZS kraje zaměřenou na pomoc školám při začleňování tématiky ochrany člověka za mimořádných událostí do výuky, upřesňuje rozsah a způsob realizace tematické přípravy učitelů k výuce tématiky ochrany člověka za mimořádných událostí, podílí se na zpracování zásad přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci, upřesňuje obsah a zaměření této přípravy v kraji, ve spolupráci s administrátorem webových stránek HZS kraje zveřejňuje informace o preventivně výchovné činnosti HZS kraje a tyto stránky pravidelně aktualizuje.

Preventivně výchovná činnost se vykonává zejména:

  • spoluprací s médii (rozhlas, televize, tisk, internet),
  • prezentací ve veřejných sdělovacích prostředcích,
  • vydáváním neperiodických odborných tiskovin,
  • vydáváním preventivních materiálů,
  • pořádáním dnů otevřených dveří na jednotlivých hasičských stanicích,
  • ukázkami a výstavami požární techniky a technických prostředků,
  • ukázkami zásahů při konání různých akcí,
  • zabezpečování preventivních programů,
  • přednáškami pro děti, podnikatelské subjekty, odbornou i neodbornou veřejnost.

Jedná se o široký okruh možného působení, které však nemá vždy jen výchovný charakter, ale také informativní a reprezentativní.

Příklady projektů preventivně výchovné činnosti [57]   

V ČR existuje celá řada projektů preventivně výchovné činnosti. Projekty jsou realizovány jednotlivými kraji nebo více kraji společně, generálním ředitelstvím samostatně nebo generálním ředitelstvím ve spojení s více kraji. Mezi nejvýznamnější aktivity patří (viz obr. 4).

 

Významné projekty v oblasti preventivně výchovné činnosti

Významné projekty v oblasti preventivně výchovné činnosti

Projekt Hasík CZ

Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva [58]

Hasičský záchranný sbor Msk zastřešuje na území kraje projekt Hasík CZ - Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Projekt je zaměřen na vzdělávání dětí základních škol.

Program (projekt) „Hasík CZ" vznikl v roce 1996 na stanici HZS Bruntál (nyní HZS Moravskoslezského kraje – Územní odbor Bruntál). Do roku 1998 probíhalo jeho zkušební ověřování na školách a tvorba metodiky práce s dětmi, po roce 1998 byl program postupně šířen v bruntálském regionu a následně po celé ČR, kdy od roku 2001 je oficiálním realizátorem nezisková organizace Citadela Bruntál (tomuto sdružení byla udělena akreditace MŠMT ČR k provádění vzdělávacích programů). Autory preventivně výchovného programu, který vznikl za podpory České asociace hasičských důstojníků, jsou Bohdan a Štěpán Mikulkovi, t. č. příslušníci HZS Bruntál.

V roce 1998 vznikla úvodní ze tří publikací tohoto programu s názvem "Výchova dětí v oblasti požární ochrany". Na přelomu let 1999 a 2000 vznikla druhá publikace "Metodika výuky aktivistů pro výchovu dětí v oblasti požární ochrany (příručka pro instruktory)".

Na sklonku roku 2000 byla vydána další publikace - "Výchova dětí v oblasti požární ochrany" (plánovací záznamník), která uzavírá řadu původní literatury zabývající se výukou požární prevence na ZŠ. Je to vlastně terénní příručka, třídní kniha a plánovací kalendář v jednom.

Cílem projektu je pomocí odborně vyškolených instruktorů, z nichž většinu tvoří profesionální a dobrovolní hasiči, předat dětem ve dvou věkových rovinách školního života důležité informace z oblasti prevence před mimořádnými událostmi. Prostřednictvím výukových besed a preventivních materiálů vzbudit v dětech vztah k dané problematice, naučit je, jak mimořádným událostem předcházet, základním principům ochrany a chování v případě vzniku mimořádné události. V optimálním případě dojde k předání informací pomocí výukových besed a preventivních materiálů přes děti i na rodiče.

Do projektu jsou zapojeni kromě příslušníků HZS Msk a jednotek SDH obcí  i  studenti vysokých škol a pedagogové.  

Vlastní výuka je rozdělena do dvou hlavních částí. První část je zaměřena na děti ve věku 7-10 let (první stupeň školní docházky; zpravidla 2. třída). Cílem první části je získání důvěry dětí a vytvoření respektu z ohně. Děti se naučí, jak se zachovat, hoří-li doma, jak přivolat pomoc, prohlédnou a obléknou si zásahový oblek (dojde ke snížení strachu z vybavení a výstroje hasiče). Dále se v první části děti dozvědí, co znamená zvuk sirény, co dělat při zvuku sirény a jak se vybavit při opuštění bytu. Na závěr první části jsou dětem rozdány výukové materiály s preventivní tématikou.

Druhá část je určena dětem ve věku 11-14 let (druhý stupeň školní docházky; zpravidla 6. třída). Cílem druhé části výuky je zopakovat si a rozšířit znalosti získané v první části, uvědomit si zodpovědnost za své jednání, ale i za své mladší sourozence. Děti se dále naučí základy první pomoci při popáleninách a intoxikaci kouřem, základy požární prevence v přírodě, zásady opuštění bytu v případě evakuace a ochrany při úniku nebezpečných látek a získají představu o prostředcích improvizované ochrany osob.

Závěrem obou částí jsou třídní kolektivy zvány na prohlídku hasičské stanice, kde mají možnost vidět "druhý domov" hasičů a jejich používanou techniku.

Publikace vydané v rámci projektu Hasík – přehled (stav v r.2012):

  • Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva (terénní příručka instruktora), 2007,
  • Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva (metodická příručka pro instruktory), 2012,
  • Komunikace a psychologie (skripta pro další profesní vzdělávání dobrovolných hasičů Moravskoslezského kraje), 2007,
  • Výchova a prevence v oblasti požární ochrany (příručka pro učitele středních škol) + doprovodný film, 2005,
  • Výchova a prevence v oblasti požární ochrany (příručka pro učitele základních a speciálních škol) + 2 doprovodné filmy (pro 1. a 2. cyklus), 2004,
  • Hovořme s dětmi otevřeně (2. upravené vydání), 2004,
  • Výchova dětí v oblasti PO, 1998,
  • Metodika výcviku aktivistů pro výchovu dětí v oblasti PO (příručka pro instruktory), 1999,
  • Výchova dětí v oblasti požární ochrany (plánovací záznamník), 2000,
  • Hovořte s dětmi otevřeně, 1999.

 

Logo projektu Hasík CZ

Logo projektu Hasík CZ

Záchranný kruh

Asociace Záchranný kruh, jejíž logo je na obr. 6, je nezisková organizace složená z partnerů z řad záchranářských subjektů Karlovarského kraje a dalších dotčených subjektů. Asociace Záchranný kruh se již od roku 2005 věnuje vývoji a realizaci komplexního systému informovanosti, vzdělávání, prevence a přípravy obyvatel a jeho specifických cílových skupin, zejména pedagogů, dětí a mládeže, seniorů v oblastech běžných rizik a mimořádných událostí.

Aktivity Záchranného kruhu:

  • vytváří vzdělávací materiály pro pedagogy a jejich žáky,
  • vyvíjí a vyrábí materiály pro záchranáře a jejich preventivně výchovnou činnost,
  • organizuje vzdělávací akce pro všechny cílové skupiny,
  • vytvořil a spravuje bezpečnostní informační systém pro města a obce ČR,
  • realizuje preventivně vzdělávací akce pro veřejnost,
  • spolupracuje na celostátních koncepcích v oblastech běžných rizik a mimořádných událostí.

Projekty Záchranného kruhu:

  • deskové hry, určené pro vzdělávání v mateřských školách, základních a praktických školách, školních družinách či pro mimoškolní aktivity. Celkem obsahují 6 tematických okruhů (33 edukativních her, více jak 2000 obrázků); každá sada deskových her obsahuje spousty kartiček, herních dílků a plánů, pracovní a metodické listy,
  • mobilní aplikace

              -  animovaná první pomoc,

              -  dopravní výchova pro děti,

              -  „Malý záchranář“,

  • interaktivní kurzy

               -  Dopravní výchova,

               -  Chraň svůj svět, chraň svůj život,

               -  Interaktivní příručka první pomoci,

  • informační systém pro města a obce,
  • Den záchranářů – pořádá Asociace Záchranný kruh společně se svými partnery – záchranářskými subjekty,
  • Internetový bezpečnostní portál,
  • Centrum zdraví a bezpečí – investiční projekt, jehož základní myšlenkou je soustředění prevence a přípravy dětí ke zvládání rizikových situací (úrazy dětí). Areál centra svou podobou připomíná malé město, ve kterém budou trenažéry a podmínky pro realizaci preventivně výchovné činnosti a praktické přípravy na běžná rizika i rizika mimořádných událostí:

                - učebny resuscitace a první pomoci,

                - nácvik komunikace, tísňová volání,

                - nácvik záchrany v různých rizikových situacích,

                - rizika v domácnosti,

                -  rizika požáru,

                - dopravní výchova, rizika silniční a železniční dopravy,

                - vodní záchrana,

                - výškové aktivity,

                - osobní bezpečí,

                - environmentální výchova,

                - primární prevence rizikového chování,

                - prevence kriminality,

                - spolupráce s nevládními neziskovými organizacemi.

Bezpečnostní internetový portál - Záchranný kruh slouží k informovanosti obyvatelstva, jak ke komunikaci a k přípravě na běžná nebezpečí i mimořádné události, tak i ke vzdělávání na školách v rámci ČR. Prostřednictvím portálu jsou veřejnosti poskytovány aktuální informace zejména z oblasti hrozících nebezpečí. Na základní platformu navazuje i projekt "Bezpečnostní portál - účinný nástroj edukace první pomoci dětí a mládeže a jejich rodičů a pedagogů". Podpora je zabezpečená i formou výukových CD. Byly vydány multimediální vzdělávací kurzy, které jsou animované, namluvené a obsahují řadu interaktivních her, testových otázek a pracovních listů. Jednotlivé kurzy jsou po registraci přístupné každému zájemci zdarma on line na stránkách projektu www.zachranny-kruh.cz.

S Asociací dlouhodobě spolupracuje 8 HZS krajů (Karlovarský, Jihočeský, Středočeský,  Plzeňský, Ústecký, hl. m. Praha, Zlínský a kraj Vysočina. Uvedené HZS krajů mohou plně využívat portálu „Záchranný kruh“, výstupů z projektu „Chraň svůj svět, chraň svůj život“, grafické materiály v elektronické podobě (pexeso, obrázky), pracovní listy pro základní školy, předvádění výukových materiálů.

Do projektu je možné se aktivně zapojit prostřednictvím Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které je jeho partnerem, nebo ve spolupráci s daným HZS kraje.

 

Logo projektu Záchranný kruh

Logo projektu Záchranný kruh

Bezpečné cestování

Preventivní informační projekt „Bezpečné cestování“ organizuje Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR ve spolupráci s Českými drahami, a.s. a Dopravním podnikem hl. m. Prahy, a.s. Je realizován i řadou hasičských záchranných sborů krajů. Cílem projektu je zvýšit informovanost občanů cestujících v prostředcích hromadné dopravy a prohloubit jejich povědomí o možných nebezpečích a správném jednání v případě ohrožení nebo krizové situace.

 Projekt „Bezpečné cestování“ probíhá v prostředcích hromadné dopravy od roku 2006 ve třech etapách:

  • Etapa první upozorňovala cestující na to, jak se chovat v případě mimořádné události a jak volat linku tísňového volání 112. Informování bylo řešeno za pomoci billboardů a letáků umístěných na reklamních plochách v dopravních prostředcích a stanicích.
  • V etapě druhé byly připraveny tři letáky „Postup při nálezu podezřelého zavazadla“, „Ochrana dýchacích cest v případě požáru nebo hustého kouře“ a „Co dělat v případě požáru“, které se objevovaly na vytypovaných místech (mimo reklamní plochy) v autobusech, tramvajích, v prostorách a soupravách metra, zastávkách městské hromadné dopravy v Praze a příměstských vlakových soupravách.
  • Třetí etapa projektu navazuje na předešlou fázi a cestující veřejnost prostřednictvím samolepících letáků informuje o varovném signálu, o možném obsahu evakuačního zavazadla, jak se zachovat při nařízené evakuaci, ale také o požáru způsobený kouřením a o požáru v domácnosti.

Projekt se rozšířil do velkých měst po celé ČR a lze se s ním setkat nejen v dopravních prostředcích (autobusy, tramvaje, metro, vlaky), zastávkách, prostorách patřících dopravcům (prostory vlakových nádraží, čekárny městské hromadné dopravy ap.), ale i ve školách, v obecních úřadech, případně u jiných institucí tak, aby bylo zajištěno jeho rozšíření co možná nejširšímu počtu obyvatelstva.

Projekt „Bezpečné cestování“ není časově omezen, část informačních materiálů navíc zůstane trvale umístěna na viditelných místech v prostorech a prostředcích hromadné dopravy.

 Vaše cesty k bezpečí [60]

Informační projekt "Vaše cesty k bezpečí" vznikl v roce 2008. Je organizován Krajským ředitelstvím HZS Jihomoravského kraje ve spolupráci s Krajským ředitelstvím Policie a Diecézní charitou Brno. V současné době probíhá tento projekt také i v Libereckém a Středočeském kraji.  

Cílem projektu je zvýšit informovanost občanů a prohloubit jejich povědomí o možných nebezpečích a správném jednání v případě ohrožení mimořádnou událostí nebo krizovou situací.

Na internetových stránkách je v rámci projektu k dispozici celkem 33 témat z oblasti ochrany obyvatelstva, požární prevence a bezpečnosti občanů. Témata jsou určena pro občany nejenom ke čtení, ale také ke stažení, a to ve formátu PDF, včetně informačních letáků formátu A4, které jsou umístěny na vývěskách obecních a dalších úřadů na území kraje. Aktualizovaná a rozšířená témata jsou doplněna o téma poskytování první pomoci.

Zpracovaná témata byla publikována formou brožurek nebo informačních nástěnných kalendářů z roku 2009 a 2010 s vybranými informacemi z oblasti ochrany obyvatelstva a požární prevence, které je také možné stáhnout z internetových stránek a vytisknout.

Brožurky, které jsou k dispozici na internetu:

  • "Vaše cesty k bezpečí, aneb chytré blondýnky radí …"

Obsah brožurky vychází z informačního projektu „Vaše cesty k bezpečí" a obsahuje všechna témata, která byla v rámci projektu vydána. Je rozdělena do tří kapitol - ochrana obyvatelstva, požární prevence a bezpečnost občana a obsahuje celkem 33 témat. Témata jsou doprovázena fotografiemi, které pomohou zejména těm občanům, kteří mají lepší vizuální paměť.

  •  "Brožurka – bezpečnost domácností"

Pro praktické a rychlé využití brožurky je autory doporučeno, aby si občané brožurku uložili doma na místě, kde ji v případě nouze snadno naleznou. O této skutečnosti a o obsahu publikace je vhodné informovat také ostatní členy společné domácnosti, aby v případě mimořádné události každý věděl, jak se má správně zachovat.

Cílem je poradit, jak předcházet mimořádným událostem, které mohou domácnost postihnout, případně jak je řešit, pokud nastanou. Všechna témata, která brožurka obsahuje, jsou rady a doporučení odborníků od hasičů nebo policie. Publikace navíc obsahuje i důležité informace, týkající se nových předpisů a požadavků na vybavenost domácnosti v oblasti požární ochrany staveb (hlásiče požáru, hasicí přístroje).

 

Brožurka "Vaše cesty k bezpečí, aneb chytré blondýnky radí …"

Brožurka

Projekt - Poskytování informací školským zařízením v zónách ohrožení

Připravovaný projekt HZS Moravskoslezského kraje řeší systém poskytování informací školským zařízením v zónách ohrožení o možných rizicích a žádoucímu chování obyvatel v dotčených lokalitách.

Projekt je zaměřen na předávání informací 2 skupinám příjemců - pedagogickým pracovníkům a žákům (studentům) všech stupňů škol, od mateřských škol až po střední školy v Moravskoslezském kraji. Součástí projektu je návrh rozšíření obsahu probíhajícího programu „Hasík CZ“. Pro účely projektu byly stanoveny jako hlavní rizika únik nebezpečné látky a povodně. V rámci kraje se jedná celkem o 108 ohrožených školských zařízení.

Na podporu výuky tématiky „Ochrany člověka za mimořádných událostí“

na základních a středních školách poskytuje Hasičský záchranný sbor kraje odborně metodickou pomoc školským zařízením, v rámci které jsou realizovány branné dny na ZŠ a SŠ formou besed s ukázkami materiálů a promítáním výukových filmů a „Dny požární ochrany“ s nácvikem evakuace školy při požáru, s ukázkou požární techniky a besedou z problematiky požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

 


Předchozí Následující