Formát čísla nám v podstatě udává, jak se budou číselné hodnoty v buňce zobrazovat. Jedná se vlastně o jakousi šablonu, která změní vizuální podobu skutečné hodnoty. Je důležité si ale opět uvědomit, že skutečná hodnota zůstane nezměněna a nalezneme ji v řádku vzorců (viz kapitola Jak pracovat s buňkami?). Formát čísla se nachází na panelu Číslo  v kartě Domů.

Panel Číslo

Panel Číslo

Obecný

Dalo by se říci, že Obecný formát není žádný formát. Pokud tedy chceme, aby obsah buňky zůstal takový, jaký jsme do něj vložili, nastavíme Obecný formát (standardně nastaven). Používá se také v případech, kdy uživatel potřebuje již naformátovanou buňku  "odformátovat". Potom stačí označené buňce přiřadit obecný formát a obsah se navrátí do původního stavu.

Obecný formát

Obecný formát

Číslo

Číslo se používá pro obecné zobrazování čísel. Číslo nejlépe nastavíme, když klikneme na šipku se čtverečkem v pravém dolním rohu panelu a otevřeme dialogové okno Formát buněk. V dialogovém okně se zobrazí několik možností nastavení. První je počet desetinných míst. Standardně je nastaven na hodnotu 2, ale pokud například budeme provádět výpočty, tedy budeme potřebovat přesnější čísla, můžeme zvolit i více desetinných míst.  Tlačítka pro přidání nebo naopak odebrání desetinných míst  nalezneme také přímo na  hlavním panelu, stejně tak jako tlačítko Oddělovat 1000. V dolní části okna je pak několik možností, jak budou vypadat záporná čísla, vyskytnou-li se někdy v buňce. Kliknutím na jednu z možností ji vybereme.

Dialogové okno formát buněk

Dialogové okno formát buněk

Číslo

Číslo

Měna

Měna se chová stejně jako číslo s tím rozdílem, že k číslu přidáme symbol měny. Ale pozor, buňka je i nadále číselná, ačkoliv obsahuje text a lze s ní tedy provádět matematické operace!

Měna

Měna

Účetnický

Tento formát je v podstatě shodný s formátem Měna, přesná definice zní - Účetnické formáty vyrovnávaji měnové symboly a desetinné čárky ve sloupci.

Datum

Datum je speciální formát, který se již nechová jako číselná hodnota, ale spíše jako text. Nelze tedy datumy například sčítat. Datum do buňky zadáváme nejlépe ve tvaru 11.10.2015 (DD.MM.RRRR). V hlavní nabídce panelu číslo máme dvě možnosti - Datum krátké a dlouhé (zobrazí název měsíce na místo čísla). Více formátů datumu nalezneme opět v dialogovém okně Formát buněk, ale po pravdě řečeno, ne všechny formáty jsou použitelné v reálném světě.

Datum (krátké)

Datum (krátké)

Čas

Časový údaj se zapíše ve tvaru 12:05 (h:mm:ss), tedy na rozdíl od datumu, kde jsme oddělovali tečkami, oddělujeme hodiny od minut popřípadě sekund dvojtečkou. Pro více fomátů času musíme opět otevřít dialogové okno Formát buněk a v záložce Číslo vybrat položku Čas.

Čas

Čas

Procenta

U formátu procenta si musíme dát zejména pozor, jak se čísla na procenta převádějí. Číslo 1, převedené do formátu procenta, bude odpovídat 100 %, nikoliv 1%! Jedno procento je desetiné číslo 0,01!

Procento

Procento

Zlomky

Formát zlomky je méně používaným formátem. Důležité je vědět, že zlomek se v Excelu nahrazuje lomítkem. Číslo 0,25 bude zapsáno jako 1/4.

Matematický formát

Je to formát, který se používá zejména u vysokých čísel, kdy se číslo převede do zkráceného matematického tvaru. Pro naše běžné užívání téměř nepoužitelný formát.

Matematický

Matematický

Text

Buňky s textovým formátem jsou považovány za text, i když obsahují číslo. Buňka je zobrazena přesně tak, jak je zadána.

Text

Text

Speciální

Používá se například u telefonních a směrovacích čísel. Jedná se o to, že čísla Excel rozdělí na seskupení předčíslí a dvojčísel (např. PSČ 352 51).

Speciální formát - telefonní číslo

Speciální formát - telefonní číslo
Formát čísla
 

Předchozí Následující