Naši problematiku formátu buněk začneme písmem. Pokud v tuto chvíli čtenář neví, co je to font, řez písma atd., doporučujeme se podívat na náš kurz Word, kde v kapitole Jak nastavit atributy písma? se tématem zabýváme podrobněji. V kurzu Excel se již předpokládá základní znalost těchto termínů. Soustředíme se spíše na témata, která se týkají přímo aplikace, tedy nebudeme vysvětlovat, co je typ písma, ale spíše jak se s ním v Excelu pracuje. Dále změna formátu se vztahuje na označenou buňku nebo buňky,  nebudeme si tedy pokaždé psát "označte buňky do bloku". Tento krok je automatický. 

V této podkapitole budeme výhradně pracovat se skupinou Písmo v kartě Domů.

Panel Písmo

Panel Písmo

Řez písma

 Téměř u každého písma lze nastavit tři řezy. Kliknutím na tlačítko B nastavíme tučné písmo, tlačítko I aktivuje kurzívu a U podtržené písmo. Jednotlivé řezy lze mezi sebou kombinovat, můžeme mít například tučné podtžené písmo.

Tlačítka řez písma

Tlačítka řez písma

Typ písma

Podobně jako v textovém editoru lze i v Excelu nastavit u každé buňky font. V nabídce fontů je vždy zobrazen název aktuálního typu písma. Kliknutím na šipku vedle názvu se rozevře nabídka se všemi typy písem, které je možné použít. Jako výchozí font je v Excelu nastaveno písmo Calibri.

Rozbalovací seznam s fonty

Rozbalovací seznam s fonty

Velikost písma

V rozevírací nabídce s numerickými hodnotami lze definovat velikost písma. Ta bude aplikována na aktivní buňku nebo označený blok buněk. Při zvětšení velikosti písma se automaticky přizpůsobí výška buňky, ale šířka se nezmění.

Velikost písma

Velikost písma

Předchozí Následující