Dejme tomu, že bychom v naší tabulce chtěli při prezentaci vizuálně odlišit nebo zvýraznit určité hodnoty, aby se posluchač pouhým pohledem dokázal v tabulce lépe orientovat a nemusel  například hledat, v jakých letech byly tržby nejvyšší nebo naopak nejnižší. Mohli bychom například barevně odlišit všechny tržby, které dosáhli hodnoty větší, než 100 000 eur. To je samozřejmě možné a v Excelu se tomu říká podmíněné formátování. 

 

  1. Označte do bloku všechny tržby v tabulce.
  2. V kartě Domů ve skupině Styly klikněte na Podmíněné formátování.
  3. Vyberte první položku Zvýraznit pravidla buněk a v menu pravidel buněk klikněte na pravidlo Větší než.
  4. V zobrazeném dialogovém okně zadejte do prvního textového pole hodnotu 100 000 a v druhém poli vyberte z rozbalovacího seznamu styl zvýraznění, jakým chcete buňky s tržbami většími než 100 000 odlišit od ostatních. Pokud se vám z předdefinovaných možností žádná nehodí, zvolte možnost vlastní formát a nastavte si zvýraznění vlastní.

Podmíněné formátování

Podmíněné formátování

Dialogové okno pravidla Větší než

Dialogové okno pravidla Větší než

Podobně bychom mohli zvýraznit další kritické hodnoty, například hodnoty menší než 90 000. Postup je analogický, pouze v pravidlech buněk vybereme možnost Menší než. Podmíněné formátování tedy tabulku zpřehlední a my se v ní můžeme lépe orientovat. 

Upravená tabulka pomocí podmíněného formátování

Upravená tabulka pomocí podmíněného formátování
Podmíněné formátování
 

Předchozí Následující