Abychom si mohli vysvětlit témata jako Styly buněk, Formát tabulky aj., musíme si nejprve vytvořit tabulku, na které si všechna následující témata reálně ukážeme. Tabulka nám poslouží i v dalších kapitolách, proto je na místě si dokument uložit, abychom se k němu mohli později vrátit a nemuseli pracně tvořit novou tabulku (viz kapitola Jak pracovat se soubory?). V našem příkladě se bude jednat o tabulku tržeb restaurace za jednotlivá období v různých letech. Taková tabulka může sloužit jako přehled o tom, jestli tržby rostou, stagnují nebo naopak klesají a je proto třeba podniknout razantní opatření. Volba tohoto tématu je čiště ilustrativní a nemá konkrétní význam, čtenář si může navrhnout jakékoliv jiné téma. 

  1. V novém sešitu klepněte levým tlačítkem myši do buňky B2 (není vhodné začínat tabulku v buňce A1, aby nebyla příliš nalepena k levému okraji) a zadejte název tabulky, například 'Tržby restaurace v letech 2010 - 2013'.
  2. Vynechejte jeden řádek a do buňky C4 zadejte text I. čtvrtletí. Do buněk D4,E4,F4 vložte postupně text II. čtvrtletí, III. čtvrtletí, IV. čtvrtletí. Jelikož se názvy čtvrtetí do buněk nevejdou, upravte šířku jednotlivých sloupců (viz Jak nastavit šířku buňky? v kapitole Jak pracovat s buňkami?).
  3. Soubor si uložíme do složky Dokumenty/Excel pod názvem Tržby restaurace (viz kapitola Jak pracovat se soubory?), popřípadě si zvolte jinou složku.
  4. Do buněk B5,B6,B7 a B8 zadejte postupně 2010,2011,2012,2013.
  5. Máme hotovou základní konstrukci tabulky, tedy záhlaví a první sloupec. Nyní doplníme do tabulky data. Aby čísla nebyla příliš veliká, budeme tržby počítat v eurech. Za tři měsíce se může tržba pohybovat někde okolo 100 - 150 tisíc eur. Doplňte tedy do zbylých buněk tabulky (buňky C5 - F8) fiktivní data.
  6. Celou tabulku znovu uložte.

Nastavení šířky sloupce

Nastavení šířky sloupce

Tabulka

Tabulka

Předchozí Následující