Ihned po vložení grafu se na pásu karet zobrazí tři kontextové karty Navrh, Rozložení,Formát. Tyto karty obsahují nástroje pro úpravu grafických objektů, tedy i grafů. Není pochopitelně možné si v tomto kurzu popsat všechny možnosti, kterými karty disponují a co vše lze s grafy provádět. Pokusíme se tedy alespoň vybrat nebo nastínit to nejzákladnější, co je pro práci s grafy nezbytné. 

Karta Návrh

Skupina Typ

Jak název napovídá, pokud chceme změnit typ grafu, je možné tak učinit kliknutím na příkaz Změnit typ grafu ve skupině Typ. Graf je možné i uložit jako šablonu pro pozdější použití.

Skupina Typ

Skupina Typ

Skupina Data

Přepnout řádek či sloupec

Poměrně často využívaná a důležitá funkce. Kliknutím na toto tlačítko se data z osy X přenesou na osu Y a naopak.

Skupina Data

Skupina Data

Přesun zdrojových dat mezi osami X a Y

Přesun zdrojových dat mezi osami X a Y

Vybrat data

Příkaz Vybrat data se hodí v případě, když bychom omylem pro náš graf vybrali špatnou tabulku nebo označili do bloku jen její část. Potom stačí kliknout na příkaz Vybrat Data a označit správná zdrojová data bez toho, aniž bychom museli vytvářet a formátovat celý graf od začátku.

Skupina Rozložení grafu

Obsahuje předdefinované šablony rozložení prostředí grafu. Nemusíme tak ručně nastavovat vlastnosti jako jsou legenda, popisky os, název grafu atd.

Skupina Styly grafů

Skupina obsahuje předdefinované barevné styly jednotlivých typů grafů.

Skupiny Styly grafů a Umístění

Skupiny Styly grafů a Umístění

Skupina Umístění

Příkaz Přesunout graf nám umožní přesunout graf na jiný list. 

Karta Rozložení

Skupina Aktuální výběr

Většina úprav grafu se uskutěční právě ve skupině Aktuální výběr. V první položce skupiny je zobrazen název části grafu, kterou jsme vybrali a kliknutím na příkaz Formátovat výběr se zobrazí formátovací okno, ve kterém provedeme požadované změny.

Skupina Aktuální výběr

Skupina Aktuální výběr

Karta Formát

Skupina Styly tvarů

Na rozdíl od Styly grafů, kde se převážně modifikovaly datové řady, Styly tvaru slouží k nastavení všech částí v oblasti grafu, tedy nadpis, pozadí, legenda, název atd. Nemusíme tak opět upravovat každou část grafu jednotlivě. Styly tvaru nám ušetří spousty času. Ve skupině se nachází ještě další tři tlačítka, sloužící k nastavení různých efektů grafu jako obrysy, stínování atd.

 

Skupina Styly tvaru

Skupina Styly tvaru

Předchozí Následující