Vybrané formy komunikace s veřejností při provádění PVČ:

a) Vzdělávací systém pro žáky základních a středních škol

b) Systém předávání informací občanům ve městech, na vesnicích

c) Přednášková činnost

d) Spolupráce s médii

e) Besedy

 

ad a) Vzdělávací systém pro žáky ZŠ a SŠ

Komunikace se školami je vedena prostřednictvím organizačního systému, který zahrnuje pravidelné a cyklicky se opakující akce. Tyto akce by měly být realizovány odborně vyškolenými a zkušenými lektory, jejichž osobnostní dispozice jsou předpokladem pro efektivní výsledek v delším časovém horizontu. Je žádoucí trvale udržovat vysokou odbornost a pedagogickou způsobilost lektorů, stejně jako nezapomínat na vytváření a doplňování personálních rezerv z řad mladých členů SDH.

ad b) Systém předávání informací občanům ve městech a na vesnicích

Komunikace je vedena ve spolupráci s příslušnými magistráty měst a obecními úřady. Obec by měla mít v rámci plánu preventivně výchovné činnosti vypracován systém předávání informací cestou přednášek, vzdělávacích cyklů, besed a jejich zaměření na konkrétní rok.

Je vhodné zapojit do činnosti více osob ze sboru, např. člena výjezdové JSDHO.

Vznik systému obvykle iniciuje organizace, pro kterou tato povinnost vyplývá z legislativních norem, může však být realizována i na bázi dobrovolnosti a společenské prospěšnosti.

ad c) Přednášková činnost

Je cyklicky se opakující vzdělávací aktivita, jejímž cílem je poučit konkrétní skupinu lidí o důležitých skutečnostech, souvisejících s běžným životem občana.

Přednáška by měla být vedena odborně připraveným lektorem a při splnění zvláštních podmínek.

ad d) Spolupráce s médii

Jednou ze základních a nejdůležitějších forem předávání informací občanům. Komunikace probíhá formou pravidelných příspěvků jak do celostátního, tak do regionálního a místního tisku. Informace zpracovává příslušný pracovník, na celostátní a regionální úrovni nejčastěji tiskový mluvčí příslušné organizace či osoba pověřená kontaktem s médii. V obcích jde zejména o funkcionáře orgánu obce, představitele významných institucí (školy, podniky) a členy občanských sdružení (spolků). Sem lze zařadit tvorbu a distribuci letáků na území města či obce, využití místních vývěsek či informačních tabulí k tomu určených, relace pro odvysílání v obecním rozhlase.

ad e) Besedy s občany

Náplní se podobají přednáškové činnosti, nemusejí však mít nutně cyklický charakter. Jsou specifické cílovou skupinou, kterou tvoří občané různého věku, sociálního postavení i vzdělání. Besedy jsou jen zdánlivě méně významnou formou komunikace, naopak kladou na lektora zvýšené nároky na jeho schopnost improvizace, předpokládají širokou znalost problematiky a umění jednat s lidmi.

 


Předchozí Následující