Ohlašovna požáru v obci má dvojí funkci:

a) přijímá hlášení o vzniku požáru nebo jiné mimořádné události (dále jen „MU“) v obci od občanů (ohlašovatelů) a zabezpečuje přivolání jednotek požární ochrany prostřednictvím operačního střediska hasičského záchranného sboru (tel. č. 150 nebo jednotné telefonní číslo tísňového volání 112). Současně zabezpečuje vyhlášení požárního poplachu v obci pro místní JSDHO.

b) přijímá výzvu z operačního střediska hasičského záchranného sboru kraje o potřebě vyslat místní JSDHO k likvidaci požáru nebo jiné MU v obci, některé její části nebo i mimo území obce. Současně zabezpečuje vyhlášení požárního poplachu v obci pro místní JSDHO a předá členům jednotky potřebné údaje o místě a druhu události.

 

Ačkoliv je v současné době možno požární pomoc přivolat bezprostředně zpravidla s pomocí mobilního telefonu (který dnes vlastní téměř každý, volba telefonních čísel tísňového volání je zdarma – neodečítá se z kreditu a lze je aktivovat i ze zablokovaného telefonu), je úloha ohlašoven v systému garance zajištění pomoci občanům stále nezastupitelná.

Požární poplach pro JSDHO se v obcích vyhlašuje zpravidla elektrickou sirénou. K tomu slouží signál „POŽÁRNÍ POPLACH“, který je vyhlašován přerušovaným tónem po dobu 60 sekund (25 s houkání, 10 s pauza, 25 s houkání). Tento signál není varovným signálem, je to signál pro členy JSDHO.      

Každou první středu v měsíci se v České republice provádí ověřování provozuschopnosti jednotného systému varování a vyrozumění formou aktivace signálu „ZKOUŠKA SIRÉN“. Tento signál je vyhlašován tam, kde je elektrická siréna ovládána dálkovým bezdrátovým systémem spuštění. Je aktivována z krajského operačního střediska hasičského záchranného sboru kraje. Signál je spouštěn v „pravé poledne“ (ve 12:00 hod.) nepřerušovaným tónem po dobu 140 sekund. U elektronických sirén předchází tomuto signálu krátká verbální informace o zkoušce sirén a rovněž po odeznění signálu informace o tom, že zkouška sirén proběhla.

V současné době je vyrozumění členů vybraných JSDHO zabezpečeno rovněž zasláním hlasové nebo textové zprávy na mobilní telefon každého z nich. Zpráva je odesílána z operačního střediska hasičského záchranného sboru kraje a obsahuje základní informaci o místě a druhu MU. Konkrétní dotaz na upřesnění místa popř. jiné upřesňující informace je možné zjistit prostřednictvím stacionární vysílačky instalované v hasičské zbrojnici nebo prostřednictvím mobilní vysílačky instalované ve výjezdovém vozidle JSDHO.


Předchozí Následující