Styl je sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek a seznamů dokumentů. Použijeme-li určitý styl, přiřadíme celou skupinu formátování pomocí jediné snadné úlohy, např. místo provedení tří kroků, kterými postupně zformátujeme titulek na velikost 16 bodů, písmo Arial a zarovnáme ho na střed, můžeme například stejného výsledku dosáhnout jediným krokem – použitím stylu Nadpis1. Jedná se vlastně o souhrn formátování, které jsme probrali v předchozí kapitole. Hlavní výhodou je ale to, že změnou některého ze stylů upravíme formátování na všech místech v dokumentu, kde jsme ho použili. Dalším důvodem je např. automatické vytvoření obsahu, čehož bez použití stylů nelze dosáhnout.

Různé styly nadpisů

Různé styly nadpisů

Word rozeznává následující typy stylů:

Styl odstavce

Řídí všechny prvky vzhledu odstavce, například zarovnání textu, zarážky tabulátorů, řádkování nebo ohraničení a může obsahovat formátování znaků. Tento styl je nejdůležitější a tomu se budeme věnovat v této kapitole.

Styl znaku

Ovlivňuje vybraný text v rámci odstavce, jako je například velikost písma a jeho formátování tučně nebo kurzívou.

Styl tabulky

Umožňuje dosáhnout jednotného vzhledu ohraničení, stínování, zarovnání a písem v tabulce. Tomuto stylu se budeme věnovat v kapitole Jak vložit tabulku?.

Styl seznamu

Umožňuje v seznamech použít podobné zarovnání, číslování nebo znaky odrážek a písma. Tomuto tématu jsme se podrobně věnovali v kapitole Jak nastavit atributy odstavce?.


Předchozí Následující