Výběr textu je velmi důležitý. Abychom totiž mohli s textem udělat jakoukoliv úpravu, musíme vybrat tu část, které se úprava má týkat. Počítač totiž postrádá lidskou inteligenci a tudíž si není schopen cokoliv domyslet. Prostě mu jasně a srozumitelně musíme text označit. To můžeme udělat dvěma základními způsoby - pomocí myši a pomocí klávesnice. Nyní si oba způsoby vysvětlíme.

Výběr textu pomoci myši

Prostý výběr textu pomocí myši je velmi jednoduchý a lze jej popsat ve třech krocích.

 

  1. Pohybem myši umístíme kurzor na místo, kde začíná text, který chceme vybrat.
  2. Stiskneme levé tlačítko myši, toto tlačítko stále držíme a pohybem myši přesuneme kurzor na místo, kde vybíraný text končí. Všimněte si, že vybíraný text se nám podbarvuje.
  3. Jakmile máme podbarvený celý text, který chceme vybrat, uvolníme tlačítko myši.

To, že máme vybraný text, poznáme právě podle onoho podbarvení.

Výběr

Výběr

Výběr textu pomocí klávesnice

V některých případech nechceme (či dokonce nemůžeme - například proto, že myš nemáme, či proto, že vlivem onemocnění nejsme schopni myš používat takto precizně) využít myš. Pak musí všechny úkoly myši zastat klávesnice. V případě výběru textu to není žádný závažný problém - výběr pomocí klávesnice je rovněž velmi snadný.

 

  1. Směrovými klávesami (šipkami) umístíme kurzor na místo, kde začíná text, který chceme vybrat.
  2. Stiskneme klávesu SHIFT, tuto klávesu stále držíme a směrovými klávesami (šipkami) přesuneme kurzor na místo, kde vybíraný text končí. Všimněte si, že vybíraný text se nám podbarvuje.
  3. Jakmile máme podbarvený celý text, který chceme vybrat, uvolníme klávesu SHIFT.

Předchozí Následující