Na stavovém řádku, vodorovném pruhu v dolní části okna dokumentu aplikace Word, jsou uvedeny informace o aktuálním stavu a o aktuálním dokumentu. Aby se stavový řádek zobrazoval, musí být v nabídce Nástroje/Možnosti na kartě Zobrazení zaškrtnuta volba Stavový řádek

Stavový řádek

Stavový řádek

Na levé straně řádku se dozvíme, na jaké stránce se právě nacházíme, kolik slov obsahuje náš dokument, ikonku pro kontrolu pravopisu a jaký jsme zvolili jazyk, v našem případě se bude většinou jednat o češtinu. Informace na řádku fungují zároveň jako odkazy, tedy tlačítka. Pokud například chceme rychle zkontrolovat pravopis v dokumentu, klikneme ve stavovém řádku na ikonku pravopisu a Word nám rychle zkontroluje celý dokument nebo jen jeho vybranou část.

Měřítko zobrazení - Lupa

V závislosti na nastaveném rozlišení obrazovky, velikosti pásu karet, velikosti písma v dokumentu a mnoha dalších parametrech se může zdát pohled na zobrazený papír na obrazovce příliš velký nebo naopak malý. Procentuální náhled na papír lze změnit na pravé straně řádku. Počet procent je možné buď nastavit posuvníkem nebo kliknout na číselné vyjádření a nastavit hodnotu přesně. Zvětšení nebo zmenšení lze nastavovat s přesností na jedno procento.

Lupa

Lupa

Počet slov

Klepnutím na tlačítko Slova se otevře okno  Počet slov. V tomto okně je uvedena statistika celého dokumentu, tj. počet slov a znaků, počet stránek, odstavců a řádků, které jsme vytvořili.

Okno Počet slov se statistikou dokumentu

Okno Počet slov se statistikou dokumentu

Předchozí Následující