Pás karet je navržen tak, aby usnadňoval a urychloval vyhledávání příkazů potřebných k provedení úkolu. Příkazy jsou uspořádány v logických skupinách, které jsou společně soustředěny pod jednotlivými kartami. Každá karta odpovídá určitému typu činnosti, například psaní nebo rozložení stránky. Z důvodu větší přehlednosti se některé karty zobrazují pouze v případě potřeby. Například karta Nástroje obrázku se zobrazí jen při výběru obrázku. Každá karta má několik podmenu, kterým říkáme skupiny. Je to skupina příkazů, které zastupují určitou společnou funkci. Skupiny se příznačně jmenují podle funkce, kterou zastupují. Například máme skupinu Odstavec, kde nalezneme veškeré možnosti pro úpravu odstavců. Tímto způsobem se můžeme v pásu karet lehce orientovat, zbývá si jen osvojit, v jakých kartách nalezneme ty které skupiny.

Pás karet a karta Domů

Pás karet a karta Domů

Každá funkce v odstavcích je reprezentována tlačítkem. Tlačítko poznáme tak, že když na něj ukážeme myší, tak se změní barva jeho pozadí. Jedním kliknutím na tlačítko se vykoná funkce, kterou zastupuje, například tlačítko s velkým B (z anglického bold, tučný) nám vybraný text zvýrazní tučně. Další prvek je  rozbalovací seznam. Ten poznáme tak, že má u sebe malou černou šipku. Na rozdíl od tlačítka, které má jen jednu možnost, rozbalovací seznam nabízí možností několik. Pokud klikneme na černou šipku, ukážou se nám všechny možnosti, kterými prvek disponuje.

Rozbalovací seznam s možnostmi písma

Rozbalovací seznam s možnostmi písma

Karta Domů

Tato karta slouží k úpravě textů. Skupina Písmo je zaměřena na výběr druhu písma, velikost a barvu písma nebo barvu pozadí. Skupina Odstavec slouží k úpravě větších celků, tedy odstavců. Nalezneme zde možnosti jako jsou odrážkové seznamy, nastavení mezer mezi řádky nebo zarovnání odstavců k levému nebo pravému okraji. V této kartě máme ještě skupinu Styly, se kterou se seznámíme později.

Karta Domů

Karta Domů

Karta Vložení

Tato karta slouží zejména pro vkládání různých objektů, jako jsou obrázky, grafy, tabulky, ale i záhlaví a zápatí stránky. S kartou Vložení se seznámíme podrobněji v dalších kapitolách tohoto kurzu.

Karta Vložení

Karta Vložení

Karta Rozložení stránky

V této kartě definujeme celkový vzhled stránky. Ve skupině Vzhled stránky nastavíme atributy, jako jsou okraje, velikost formátu papíru (A4, A5,....), orientaci stránky (na šířku, na výšku) nebo rozdělení textu stránky do více sloupců. Ve skupině Pozadí stránky nastavíme barvu stránky, vodoznak, popřípadě můžeme stránce přidat okraje. Karta obsahuje i skupinu Odstavec se základními možnostmi nastavení, tj. nastavení mezer a odsazení odstavce.

Karta Rozložení

Karta Rozložení

Karta Odkazy

Pomocí karty Odkazy lze vytvořit automatický obsah, rejstřík, seznam obrázků a další. Nacházejí se zde i poznámky pod čarou, vysvětlivky a citace. Tyto automatické funkce usnadňují vytváření a formátování rozsáhlejších dokumentů. Pro přidání poznámky pod čarou  stačí přejít textovým ukazatelem k požadovanému slovu a klepnout na tlačítko Vložit pozn. pod čarou. U slova se automaticky napíše číslo poznámky a u spodního okraje stránky se objeví vodorovná čára, pod kterou lze vepsat text poznámky. Přidání další poznámky doprostřed textu znamená, že se všechny poznámky automaticky přečíslují. Pro vytvoření automatického obsahu je nutné použít jednotný styl nadpisů kapitol a podkapitol (podkapitoly mají jiný styl než kapitoly), aby Word mohl rozlišit úrovně obsahu. Témata této karty jsou nicméně nad rámec tohoto kurzu a řadí se spíše do pokročilejší úrovně ovládání aplikace Word. 

Karta Odkazy

Karta Odkazy

Karta Korespondence

Karta Korespondence umožňuje vytváření a tisk adres na obálky a štítky pro obálky. Nabídka Podrobný průvodce hromadnou korespondencí umožňuje například odeslání jednoho dokumentu na různé e-mailové adresy nebo také lze vygenerovat dokument, který bude automaticky měnit například pole Blok adresy v dokumentu. V praxi to znamená, že text dokumentu bude stejný, pro každého příjemce ale bude obsahovat na začátku uvedenou jinou adresu. Podobně jako u karty Odkazy patří i témata karty Korespondence k pokročilejším a nad rámec daného kurzu. 

Karta Korespondence

Karta Korespondence

Karta Revize

Tato karta je pro nás důležitá zejména pro kontrolu pravopisu. Náš vytvořený dokument, ať je to pozvánka na valnou hromadu nebo oznámení o akci za nás Word zkontroluje a opraví pravopisné chyby nebo navrhne změny. Podrobněji se budeme tomuto tématu věnovat v kapitole Jak využít kontrolu pravopisu?.

Karta Revize

Karta Revize

Karta Zobrazení

Na této kartě lze měnit způsob zobrazení dokumentu (rozložení při tisku, čtení na celé obrazovce, osnova a koncept). Například při volbě Koncept se dokument zobrazí s minimálními okraji a stránky jsou v textu odděleny pouze vodorovnou tečkovanou čarou. Ve skupině Lupa pak lze například zvolit zobrazení dokumentu jako dvě stránky na obrazovce nebo taky tak, aby se dokument zvětšil na celou šířku obrazovky.

Karta Zobrazení

Karta Zobrazení

Předchozí Následující