V uvedené souvislosti se schůdnou cestou v aktivitách SDH na úseku prevence jeví provádění osvěty mezi občany, tj. preventivně výchovné činnosti tak, jak byla výše, alespoň v základních tezích, popsána. V ideálním případě by o základních principech požárně bezpečného jednání osob a základních zásadách požární bezpečnosti domácností, hospodářských objektů a provozů nebo prostorů k výkonu podnikatelských činností měl vědět každý člen SDH.

Protože je ale tato problematika v současné době velmi široká a obsáhlá, měl by být ve sboru alespoň jeden člen, který se prevenci bude věnovat detailně – referent prevence nebo také preventista SDH. Takový člen by měl získat některou z odborností na úseku prevence (preventista III., II. popř. I. stupně podle Metodiky vydané SH ČMS) a s ohledem na předurčení k jednání s obcí v dané věci by měl být členem výboru SDH.

Podrobnosti k působení SDH v oblasti požární prevence lze získat na příslušném okresním sdružení hasičů ČMS, která pro plnění úkolů v této oblasti zřizuje okresní odbornou radu prevence.


Předchozí Následující