V této podkapitole si ukážeme další pokročilejší možnosti formátování odstavců. Tyto volby jsou dostupné pouze z karty dialogového okna  na záložce Tok textu. Dialogové okno otevřeme kliknutím na šipku v pravém dolním rohu skupiny Odstavec.

Dialogové okno skupiny Odstavec, záložka Tok textu

Dialogové okno skupiny Odstavec, záložka Tok textu

Kontrola osamocených řádků

Pokud se víceřádkový odstavec dostane na přelom dvou stránek, tato volba (standardně zaškrtnutá) zajistí, aby na první stránce nezůstal jen jeden řádek (bude přesunut na stranu druhou), resp. aby se na druhé stránce neobjevil jen jeden řádek (bude k němu z první strany přisunut ještě jeden). 

Svázat řádky

Pokud se výše zmíněný odstavec octne na konci stránky, je celý přesunut na další stránku (je jedno z kolika řádků se skládá).

Svázat s následujícím

Volba vhodná u nadpisů. U nich samozřejmě nechceme, aby odstavec zůstal na konci jedné stránky a vlastní text byl na stránce další. Je to vlastně volba obdobná „pevné mezeře“ – ze dvou odstavců udělá jakoby jeden.

Vložit konec stránky před

Opět vhodné u nadpisů, zvláště u kapitol. Zaručí, že odstavec se bude nacházet na začátku nové stránky, bez ohledu na to, kolik bylo popsáno na předchozí. Stejného efektu lze dosáhnout tak, že nastavíme kurzor na začátek odstavce a stiskneme klávesy Ctrl+Enter (nebo v menu Vložit/Konec vybereme Konec stránky).


Předchozí Následující